Parels
Parels zijn de oudste bekende juwelen ter wereld. Ze zijn mysterieus, magisch en fascinerend.Parels zijn de enige minerale edelstenen die in de schelp van bepaalde weekdieren worden gevormd.
DE NATUURLIJKE PAREL
Soms dringt een vreemd lichaam, zoals een zandkorrel of een parasiet, binnen in een oester of een mossel. Als dit vreemd lichaam niet naar buiten wordt gespoeld, zal het
weekdier hierop reageren door parelmoer af te scheiden om het vreemde lichaam af te zonderen. Dit zal aanleiding geven tot het vormen van een parel.
Parelmoer bestaat hoofdzakelijk uit aragonietkristallen waarin het licht weerkaatst wordt. Dit geeft parelmoer zijn specifieke iriserende verschijning.
Om een perfecte natuurlijke parel te vinden, moest men vroeger meer dan duizend oesters openen. Parels waren dus heel zeldzaam en kostbaar. Zo ontstond de cultuurparel.
DE CULTUURPAREL
In het begin van de 20ste eeuw, kwam de techniek voor het kweken van cultuurparels tot stand in Japan. Kokichi Mikimoto kwam op het idee om een vreemd lichaam in de
oester te plaatsen die dan kon uitgroeien tot een parel. In de oester wordt dus een kern van parelmoer ingebracht samen met een stukje mantelweefsel van een donor oester.
Deze techniek in zeewater wordt ook gebruikt in de parelkwekerijen in Australië, Indonesië, de Filippijnen en Tahiti.
Voor de productie van parels in zoetwater bestaat er een andere methode : in de mossel, tussen de mantel en de schelp worden er meerdere stukjes mantelweefsel van
een andere mossel ingebracht. Dankzij deze verschillende kweekmethodes is er nu een ruim gamma aan cultuurparels die variëren in vorm, kleur en grootte en die een breed publiek aantrekken.